Kerstmis, de dag dat je samen met je familie en vrienden al dan niet gezellig rond de tafel gaat zitten om te eten. Véél  eten, zelfs te veel te eten. Een dag van knus samen zijn en het open doen van cadeautjes die onder de kerstboom liggen.

Wist je dat?

De eerste, door ons geweten, Kerstmis in Rome werd gevierd in 336.

Kerstmis in de 17e eeuw door de Puriteinen verbannen werd omdat het vooral geassocieerd werd met dronkenschap en slecht gedrag.

25 December de dag was van de Winterzonnewende in de Romeinse kalender: de kortste dag van het jaar.

Charles Dickens en andere schrijvers het feest herschapen hebben door te focussen op een tijd voor familie, religie, geschenken en verzoening ipv puur feesten.

Kerstmis gezien wordt als de geboorte van Jezus maar men er reeds in de 3e eeuw over discussieerde als deze dag wel de juiste dag was. Men is het er tot op de dag van vandaag nog steeds niet over eens…

De kerstboom afstamd van het oud-paganistisch Winterzonnewende waar men de bomen aanbad.

Geschenken geven op Kerstmis komt van het Romeinse Saturnalia, de lichtjes en vrijgevigheid van het Romeinse Nieuwjaar en de Boomstammen van het Germaanse Yule feest en andere.

De Kerstman eigenlijk een afgeleidde is van Sinterklaas en beschouwd kan worden als een verre neef. De moderne Kerstman vond zijn oorsprong in de Verenigde Staten en vooal New York (daarvoor Nieuw Amsterdam) waar vooral Nederlanders zich toen gevestigd hadden.

Vader Kerst of Santa Claus verscheen het eerst rond 1809 en droeg eerst ook bischopsgewaden vooraleer over te stappen op specifieke kleren.

De Kerstman in Lapland, bij de Noordpool, woont. Een regio in Finland waar hij de naam Joulupukki (Kerstgeit) meekrijgt. Je kan de Kerstman’s website ook bezoeken: https://santaclausvillage.info/

Het gerucht de ronde doet dat de rode kleur van de Kerstman’s kleren komt van Coca Cola maar dat is maar deels waar gezien een gedicht van Clement Clark Moorde uit 1822 het heeft over “een warme, vriendelijke, vrolijk ronde man” die in een rode jas liep. Coca Cola werd opgericht in 1892 en heeft zoveel het rode pak van de Kerstman gebruikt in zijn reclame dat het gebleven is.

Hij traditioneel rondrijdt met 8 rendieren:
Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Dunder (of Donder of Donner) en Blixem (ook Blixen en Blitzen). Rudolph; het rendier met de rode neus werd pas in de 20e eeuw toegevoegd.

De Kerstman wordt geholpen door Elfjes, net zoals de Sint met zijn Pieten. De elfjes zijn kleine gnomen die vooral groen dragen… Een kleur die vooral geassocieerd wordt met Ierland (en zijn Leprechauns), een bevolkingsgroep die erg vertegenwoordigd was/is in New York.
Men sprak het eerst over eljes rond 1850.

Men in England en de Verenigde Staten een traditie heeft dat als je om onder de “mistletoe” (maretak) gaat staan je de persoon die je tegenkomt moet kussen.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search