Wist je dat?

Wapenstilstand is de herdenking van het einde van Wereldoorlog 1 op 11 November 1918. Deze werd ondertekend in een treinwagon nabij Rethondes door Foch en de Duitse delegatie omstreeks 11u00.

Sinds 1922 wordt in België dit moment herdacht aan het graf van de onbekende soldaat. Een monument ter ere van alle gevallen soldaten.

Oudstrijders van het Verenigd Koninkrijk en het Britse Gemenebest komen op deze dag in grote getalen naar Ieper om een dodenwake te houden bij de Menenpoort.

Het symbool voor de herdenking is de klaproos. Dankzij haar bloedrode blaadjes en zwarte kruisvormige binnenste is zij een toepasselijk symbool voor alle gesneuvelde soldaten. Dat men van klaprozen de drug opium kan maken zal toevallig zijn.

Nederland viert géén wapenstilstand gezien zij neutral waren tijdens de eerste wereldoorlog. Zij vieren deze als dodenherdenking op 4 mei.

Duitsland viert de “Volkstrauertag” op 16 november voor de gevallenen in de oorlog. In de Verenigde Staten noemt deze “Veteranendag”, Frankrijk “Jour de Souvenir” of “Jour de l’Armistice”.

De Vlaamse organisatie 11.11.11 vraagt op 11 November aandacht voor wereldproblemen en hoopt vrede te bevorderen en uitbuiting van het Zuiden tegen te gaan.

De treinwagon waarin de wapenstilstand ondertekend werd in brand gestoken in april 1945 door (waarschijnlijk) de SS op bevel van Hitler. De sancties opgelegd aan Duitsland na de wapenstilstand van WO1 lagen aan de basis voor  wat er in en na 1930 gebeurde in Duitsland, Europa en de hele wereld.

Wereldoorlog 1 wordt ook wel eens “De Grote Oorlog” genoemd en was de eerste “moderne” oorlog waar men nieuwe technologiën trachtte te combineren met oude manieren van oorlogsvoering.

Het begin van WO1 is ingewikkeld en er zijn heel veel redenen waarom het startte. Men kan echter de moord op Frans Ferdinand beschouwen als de olie op het vuur. Wereldoorlog 1 zelf was dan weer één van de vele redenen waarom Wereldoorlog 2 begon.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search