Alfabetcode-headerHet verhaal van de Alfabetcode en de Tinteltuin.

Lezen en schrijven leren we op de TintelTuin met de Alfabetcode. ‘De wat?’ hoor ik u vragen.

Waarschijnlijk kent u de Alfabetcode nog niet, want we zijn (voorlopig) de eerste en enige school in het Nederlandse taalgebied die met deze methode werkt. De Alfabetcode is revolutionair en toch niet experimenteel. Professor Erik Moonen (Taaldocent Universiteit Hasselt) haalde de mosterd onder andere bij de Amerikaanse psychologe Diane McGuinness.

De basisideeën van de Alfabetcode zijn geniaal in hun eenvoud. Leren lezen doe je door te leren schrijven, en niet andersom.

 

Op die manier vertrek je van wat kinderen kennen en kunnen (spreken) en kun je op basis daarvan nieuwe dingen (schrijven en lezen) aanleren. Dat is een gouden pedagogisch principe, niet alleen in het lees- en schrijfproces, trouwens.

Alfabetcode-klasEen bijkomend voordeel is dat kinderen aan één set strategieën genoeg hebben om de code die het schrift in wezen is in beide richtingen te leren. Alles wat je kan schrijven, kun je immers ook lezen, maar het omgekeerde is niet waar. Wie eerst leert lezen, zal nadien ook moeten leren schrijven. Wie meteen leert schrijven, krijgt er het lezen gratis bij.

Een ander basisprincipe van de Alfabetcode is dat spellingsregels zelden werken. Niet alleen omdat er talloze uitzonderingen zijn, maar ook omdat we die ingewikkelde algoritmes in werkelijkheid niet gebruiken. Ook al hebben ze het anders geleerd, vlotte spellers ordenen de rare kronkels van de spelling in patronen die ze redelijk makkelijk kunnen onthouden. Als dat zo is, kunnen we kinderen een hoop tijd en frustratie besparen door ze die patronen meteen aan te leren.

MinuutLezen

Om het technisch lezen in tempo te verhogen gaan we aan de slag met ‘minuten lezen’. De wijze waarop je dit best doet, zie je in dit filmpje.

Bekijk het hier

Fien De Slak

Op 16 januari 2015 organiseerde de TintelTuin een infoavond rond de “Alfabetcode” en “Dwaalspoor Dyslexie”.

Erik Moonen, doctor in taal -en letterkunde, taaldocent aan de universiteit te Hasselt, die van de Alfabetcode zijn levenswerk maakte, nam ons mee in zijn verhaal.
Als u doorklikt op “Fien de slak” krijgt u een uitgebreid verslag.

Bekijk HIER een inkijkexemplaar (pdf)

In augustus 2012 verscheen het boek
Dwaalspoor dyslexie”  van Professor Erik Moonen.

Het beschrijft op een toegankelijke manier hoe we kinderen makkelijker leren lezen en schrijven door heldere kapstokken aan te reiken en verwarrende (taal)regels te vermijden. Het handboek legt de achterliggende visies duidelijk uit en bevat een makkelijk hanteerbaar woordenboek waarin alles wat kinderen op school moeten leren schrijven in patronen is geordend.  Al lezend kennismaken met deze boeiende methode is zeker een aanrader.

Het boek mét de alfabetcode leermethode is alvast opgenomen in de aanbiedingsfolder “Zomer 2012” van de Standaard uitgeverij  (blz. 18-19).
Klik hier voor meer informatie.

Al jaren vóór het TintelTuintijdperk zijn Bart Ipers en Goedele Vertessen, de bezielers van de TintelTuin, over de schouders van Erik Moonen aan het meelezen. De theorie uit de Alfabetcode werd stelselmatig in de praktijk omgezet, op- en aanmerkingen werden doorgespeeld langs beide zijden.

En na enkele jaren werken, zoeken en verbeteren kunnen we stellen: het werkt. Kinderen leren goed schrijven en lezen, er zijn veel minder uitvallers.

Het proces van de Alfabetcode en de TintelTuin is trouwens niet af. Continu blijven we bijleren, steeds in nauwe samenspraak met Erik Moonen.

Meer weten over leren lezen en schrijven met de “Alfabetcode“?

Op deze officiële site vind je o.a. het antwoord op “Vaak gestelde vragen” en interessante artikels van Professor Erik Moonen in de “Nieuws”-rubriek.

"Vis of roos vind je hier niet"

Artikel uit Het Belang van Limburg 18/02/2014 over basisscholen die het voorbeeld van de TintelTuin volgen.

Alfabetcode_Artikel_HBvL_2014_02_18_ok

"Dyslectische kinderen hebben geen etiket nodig, maar beter onderwijs".

Artikel uit Vitaya oktober 2012.

Alfabetcode_Artikel_Vitaya_oktober_2012

"Het ABC van de Alfabetcode".

Artikel uit de HUMO 09/10/2012

Alfabetcode_Artikel_Humo_2012_10_09

Radio I - "De Ochtend"

Reporters van het RADIO 1 programma “De Ochtend” kwamen op 6 september 2012 eens een kijkje nemen in de tweede graad van de TintelTuin.

Bbeluister het fragment hier.

"Speciale leesmethode tegen dyslexie"

Artikel uit Het Laatste Nieuws 27/01/2012

Alfabetcode_Artikel_hln_20120127

Radio 2

Op 27/01/2012 was RADIO 2 op bezoek bij de derde graad van onze school.

"School de TintelTuin leert kinderen lezen via revolutionaire Alfabetcode".

Artikel uit Het Belang van Limburg 26/01/2012

Alfabetcode_Artikel_hbvl_20120126

"Revolutionaire leesmethode Alfabetcode leert iederéén lezen"

Artikel uit De Morgen 25/01/2012

Alfabetcode_Artikel_demorgen_20120125

"Dyslexie voorkomen, dat kan (en zou eigenlijk moeten)".
Contacteer ons

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search