Duurzaamheid zit hem in… alles

Door Jen

Sinds 2 jaar is duurzaamheid een speerpunt van het vzw-bestuur. Ook het team en vele werkgroepen hebben duurzaamheid hoog op de agenda. Tijd om hier een echte werkgroep van te maken.

Ellen (mama van Merel), Liza en Patrick (mama en papa van Abel en Mare), Xavier (papa van Jérémy en Flore) en Jen (mama van Ilias en Gitte) maken deel uit van deze fijne werkgroep.

Er zijn al een aantal concrete plannen:

De werkgroep zal het verbruik van water, elektriciteit, stookolie en afval meten, met de bedoeling lager uit te komen dan het verbruik van vorig jaar. Hiertoe stellen we een actieplan op met een aantal concrete voorstellen. Dit heeft vooral als doel om een aantal quick wins te realiseren en zichtbare maatregelen te treffen met een sensibiliserend effect naar leerlingen en ouders.

Omdat duurzaamheid een thema is dat je in alle werkgroepen kan toepassen, spraken we af dat alle werkgroepen een aanspreekpunt krijgen om samen de duurzaamheidstoets voor hun werkgroep te doen. De coördinatoren kunnen dus beroep doen op de aanspreekpunten voor advies en de aanspreekpunten koppelen duurzame voorstellen uit de oudergroep terug naar de betreffende coördinator.

Ellen staat in voor Instroom, Poets en Infrastructuur; Patrick voor Feest; Liza voor Klus en Buurt;  Xavier voor Financiën en Groen; Jen voor Communicatie en  Ouderparticipatie; en Xavier en Jen zijn aanspreekpunt voor het team.

Wat staat er bij de werkgroepen al op til?

Werkgroep Poets gaat voor ecologische poetsproducten. Binnenkort zal WG Poets op kosten van de vzw een duurzaam gamma aankopen, dat door alle poetsers mag gebruikt worden. Het is dus niet meer nodig om je eigen producten mee te nemen. Dit initiatief bracht ons ertoe dat het fijn zou zijn om ook ander poetsmateriaal (aftrekker, dweilen, en zelfs een stofzuiger) aan te kopen vanuit de vzw. Wordt vervolgd.

Werkgroep Instroom wilt graag naamlabeltjes aanbieden aan de nieuwe ouders, om hen alvast op weg te helpen om alles te labelen. Zo zijn er minder verloren doosjes en kleren… lekker duurzaam dus.

Daarnaast denken we eraan om terug soep aan te bieden op regelmatige basis; en om tips te delen rond lekkere en gezonde snacks.

Ideeën? Spreek gerust iemand van deze enthousiaste werkgroep aan!

Recommended Posts
Contacteer ons

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search