Pedagogische Raad bevraagt oud-leerlingen

Door Karen

De afgelopen periode pimpten we in de Pedagogische Raad de bevraging voor de oud-leerlingen. We brainstormden over enkele vragen en digitaliseerden ze in de vorm van een online enquête. Ondertussen werd deze verstuurd en reeds ingevuld door 11 oud-leerlingen. Deze leerlingen zaten dit jaar verspreid over vele verschillende scholen. Namelijk De Ring, VIA Tienen, Atheneum Tienen, d’Hek Landen, Sint-Leonardus Zoutleeuw, Steinerschool Wijgmaal en Tintelstroom Zoutleeuw.

 

Uit de bevraging bleek dat voor heel veel kinderen de overstap naar het secundair onderwijs  een grote verandering is. Voornamelijk op vlak van huiswerk, leren van lessen, het stilzitten, de leerkrachten, …

De meeste kinderen gaven aan dat ze wel wat hulp nodig hebben met het leren van lessen/examens. 73% geeft aan dat het resultaat van het kerstexamen beter was dan ze verwacht hadden. Vele vaardigheden die ze geleerd hebben in de Tinteltuin, komen goed van pas in het secundair onderwijs (vb. samenwerken, presentaties geven, boekbespreking maken, …) 

10 leerlingen van 11 zijn tevreden met hun schoolkeuze.  Ze kregen hiervoor voldoende info om hun keuze te maken.

Vele kinderen kijken met mooie herinneringen terug naar de Tinteltuin.

 

Verder werden in de klasvergaderingen de aanpak rond ‘gedrag en sancties’ besproken. Ouders waren vragende partij over dit onderwerp maar ook vanuit het team was het nodig om hier nog eens bij stil te staan, enkele zaken op een rijtje te zetten en eenduidige afspraken te maken.

 

Het 10jaar-Tinteltuinboekje krijgt ook steeds meer vorm. Tien tekstjes worden geschreven die steeds vertrekken vanuit de Freinet – invarianten. Deze werden in opvoedkundige onderwerpen en onderwijsthema’s gesorteerd. Aan elke Freinet – invariant wordt bovendien telkens een verrassende buurtwandeling gekoppeld. Vanuit deze teksten en voorbeelden uit de praktijk hopen we zo, voor ons 10jarig bestaan, een beeld te scheppen over onze visie en aanpak met een versgeperst 10jaar – Tintelboekje.

Recommended Posts
Contacteer ons

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search