Werkgroep Voedselteam

door Jen

Voedselteams: lekker eten van dichtbij

Sinds enkele jaren is onze school een afhaalpunt van Voedselteams. Via ons Voedselteam koop je makkelijk kwaliteitsvol lekkers van lokale producenten, handig gebundeld in een webshop.

Duurzame productie van onze voeding is ‘hotter’ dan ooit (denk maar aan de recente vleescrisis) en korte keten staat meer in meer in de schijnwerpers als alternatief voor ons huidige systeem.

Hoe worden de producenten van Voedselteams eigenlijk gescreend?

Voedselteams werkt adhv een PGS, Participatief Garantie Systeem. Dit PGS is  een wereldwijd fenomeen in voedselnetwerken. Ze worden vaak als een aanvullend gegeven beschouwd bij labels en certificaten van de biologische landbouw. Basis voor de systemen zijn bedrijfsbezoeken bij producenten onder de vorm van PGS-screenings door collega-producenten, consumenten (leden), en/of andere betrokkenen. Ze laten toe om producenten te identificeren die in overeenstemming werken met onze gezamenlijke duurzame waarden.

Voedselteams hanteert haar eigen PGS als een instrument ten dienste van haar producenten, haar teamleden en de organisatie. De georganiseerde kennisuitwisseling via een vragenlijst en een bedrijfsbezoek verschaft de kwaliteitsgarantie van de betrokken producent.

Door gebruik te maken van PGS-screenings, staat Voedselteams garant voor:

  • De afbakening van de groep producenten waarmee ze werkt.
  • Transparantie met betrekking tot de herkomst van de voeding in haar netwerk.
  • Delen van verantwoordelijkheid en het betrekken van leden en producenten bij een duurzaamheidsgarantie.
  • Kennisopbouw en -opslag in haar netwerk zodanig dat het kan worden aangewend voor communicatieve doeleinden en bewegingswerk

Wil je meer weten?

Kijk eens op www.voedselteams.be en klik rechts bovenaan op ‘webwinkel’. Je kan er vrijblijvend eens rondneuzen in de webshop door in te loggen met gebruikersnaam en paswoord ‘vbzout50’.

Neem contact op met Jen (driesenjen@gmail.com of 0485/05.75.87) als je een maand op proef wilt bestellen, vooraleer lid te worden. Hoe vaak je per jaar bestelt, mag je zelf kiezen, dus geen verplichting tot regelmaat.

 

 

Recommended Posts
Contacteer ons

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search