Wist je dat?

België is ontstaan in 1831 na een kleine revolutie die leidde tot de Belgische Onafhankelijkheid.

De Belgische Revolutie zou gestart zijn na een vertoning van het toneelstuk De Stomme van Portici – een verhaal over een opstand tegen de Spaanse overheersing.

De eerste koning der Belgen was Leopold van Saksen-Coburg-Gotha. Een hertog van Saksen in het hedendaagse Duitse Thüringen.

Tijdens het Nationaal Congres op 24 November 1830 werd voor eeuwig Het Huis Oranje-Nassau uitgesloten van de Belgische troon.

De Belgische vlag was vroeger rood-geel-zwart en horizontaal. Dit werd veranderd om niet teveel te gelijk op de Nederlandse vlag.

Een omgekeerde vlag is het internationale teken dat een natie in gevaar is.

In de grondwet staat nog steeds dat de Belgische vlag rood-geel-zwart is. (“in artikel 193 van de Grondwet staat het volgende: De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart“) Men heeft nooit de moeite gedaan dit aan te passen toen men besloot dat zwart aan de kant van de vlaggenstok mooier was.

Het Belgische rijkswapen is de Belgische Leeuw en de spreuk “Eendracht maakt macht” wat zoveel betekent als “samen staan we sterk”. De leeuw als symbool staat voor kracht, moed, trots en koninklijk.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search