De dag dat alle kinderen, en soms ook ouders, met veel ongeduld wachten op de komst van Sinterklaas en zijn Pieten en geschenkjes neerleggen voor al wie goed is geweest.

Wist je dat?

Sinterklaas wel in Spanje woont maar hij oorspronkelijk uit Turkije komt?
Sint Nicolas was een Griekse bischop in Myra tussen 270 en 343 waar hij aan de kinderen van de stad cadeautjes gaf.

Het feest van Sinterklaas al gevierd werd van voor de middeleeuwen maar pas echt populair werd tijdens deze periode.

Het paard van Sinterklaas in België
Slecht weer vandaag” en
in Nederland “Amerigo” noemt.

In Noord-Frankrijk en Wallonie Zwarte Piet
“Père Fouettard” (Vader Zweep) noemt die ook stoute kinderen voorzag van de roe. Sinds enige tijd is men echter afgestapt van deze straffen.

In Oostenrijk, en delen van Duitsland, Sinterklaas geholpen wordt door Krampus, een duivel-achtige demoon die stoute kinderen straft door hen te slaan met een roe of ze mee te nemen in zijn jute zak.

Zwarte Piet’s kleren gebaseerd zijn op
16e eeuwse adelijke kostuums.

Men vroeger geen snoep maar gouden munten gooiden; bedoeld waren om onder andere bruidschatten te betalen. Tegenwoordig legt men nog steeds chocolade centjes neer ter herinnering.

In Nederland veel Pepernoten worden gelegd terwijl in Belgie vooral mandarijntjes en suiker worden gebruikt. De pepernoten zijn een vervanging voor de gouden munten en zo heeft elk snoepgoed zijn eigen verhaal op deze dag.

In de tijden van de Vikings er een mythe was dat sprak over Wodan die op zijn wit paard Sleipnir door de lucht vloog, vergezeld met twee zwarte raven die aan de schoorstenen (een gat in het dak in die tijd) luisterden naar het goed en slecht gedrag van de mensen.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search