De jaarlijkse wereldwaterdag wordt gehouden om aandacht te vestigen op vers, zuiver water. Het wordt gebruikt om de problemen van vers water aan iedereen gewaar te maken.

Wist je dat?

De dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties op 22 maart 1993.

Het grotendeel van het water op aarde is zoutwater en kan dus niet gedronken of gebruikt worden zonder dure, en vaak onmogelijke, filtering. Slechts een klein percentage is drinkbaar water, het overschot zit in de langzaam smeltende ijskappen.

Een CEO van Nestlé Brabeck-Letmathe insinueerde in 2005 dat water geen recht is voor iedereen en ijverde dat water een marktwaarde moest hebben en dus verkocht zou moeten worden voor winst.

Alhoewel water al lang niet meer gratis is is het ieder persoons recht om toegang te hebben tot drinkbaar water. Helaas is dit niet overal het geval en moet water voor iedereen beschikbaar blijven. Door waterfiltratie zou men meer water kunnen “maken” maar dit kost geld en momenteel nog heel moeilijk.

Water besparen is goed voor de natuur. Laat de kraan niet lopen, trek de wc minder af, gebruik regenwater waar mogelijk, was je auto niet teveel… Al dat (drink)water gaat verloren en is moeilijker terug te krijgen indien het vermengd met zeewater.

Een mens bestaat uit ongeveer 60% water en zou ongeveer 2 liter water per dag moeten drinken. Een gezonde volwassene kan ongeveer 3 weken zonder voedsel overleven maar men zou gemiddeld maar een week zonder water kunnen overleven.

Teveel drinken is ongezond en kan fataal zijn! Een vrouw uit California stierf in 2007 aan watervergiftiging door het teveel drinken van water tijdens een wedstrijd om een Nintendo WII te winnen. Meer dan 6 liter op een uur drinken kan fataal zijn.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search